Naar aanleiding van door GEMEENTEBELANGEN – TOTAAL LOKAAL ingediende vragen zet onze gemeente bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 meer in op toegankelijkheid.

Als je niks doet, gaan projectontwikkelaars er met de woningen vandoor.
03-10-2023
Update autoluwe binnenstad
03-01-2024
Toon alles

Alle 75 stembureaus in de gemeente zijn gecontroleerd op een goede en onbelemmerde toegankelijkheid.

Ook worden twee prikkelarme stembureaus ingericht in Sneek (vergaderzaal achter het Witte Kerkje, Julianastraat 3) en Workum (Oer de Toer, Merk 7). Hier kunnen inwoners terecht die om welke reden dan ook het reguliere stemlokaal te overweldigend vinden. Kiezers met een visuele beperking kunnen op deze locaties ook zelfstandig hun stem uitbrengen met behulp van een stemmal en stembox.
Zodra ze beschikbaar zijn, zet de gemeente de kandidatenlijsten in grote letters en de gesproken versie van de kandidatenlijsten op de website.

Verkiezingsborden
Ook nieuw in Súdwest-Fryslân is het gebruik van voorbedrukte verkiezingsborden op 26 locaties. Daarnaast is het niet meer toegestaan sandwichborden te gebruiken. Voorheen waren er drie aanplakborden in de gemeente en konden politieke partijen sandwichborden plaatsen langs de wegen in de gemeente. “De oanplakbuorden krigen hieltyd mear in rommelige útstrieling. Benammen by de lêste gemeenteriedsferkiezingen yn 2022 hawwe wy allegear sjen kinnen dat sandwichbuorden bekladde of yn de natuer dumpt waarden. Wy hoopje dat mei dizze maatregels de omjouwing kreazer bliuwt”, aldus onze burgemeester.

Na de verkiezingen worden de extra inzet op toegankelijkheid en het gebruik van de verkiezingsborden op 26 locaties geëvalueerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *