Naar aanleiding van door GEMEENTEBELANGEN – TOTAAL LOKAAL ingediende vragen zet onze gemeente bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 meer in op toegankelijkheid.
02-11-2023
Toon alles

Het politieke jaar werd geëindigd met een hekel onderwerp. Het autoluw maken van de Sneeker binnenstad! Dat veel inwoners en politieke partijen het met de vermeende uitvoering van de collegeplannen het niet helemaal eens waren bleek al snel naar de aanloop van de gehouden raadsvergadering op 21 december 2023.

Het college van onze gemeente wil een autoluwe binnenstad om meerdere redenen. Een veiliger omgeving voor voetgangers en fietsers, een duurzamer binnenstad en om het autoverkeer nog meer aan banden te leggen om er maar een paar te noemen. Dit eerst als proef gedurende één jaar.

Daar is verder niets mis mee en zelfs onze partij is daar ook zeker positief over in haar partijprogramma.
Een punt is echter wel dat een dergelijk plan wel gedragen moet worden door inwoners die hier direct bij betrokken zijn zoals de inwoners en ondernemers van de binnenstad. En kijk…daar ging het fout.

Er werden slechts enkele positief ingestelde (binnenstad)ondernemers gehoord die wel met het voorgenomen plan wilden instemmen. Ook de Vereniging Ondernemers Sneek (VOS) zag geen voetangels en gaf haar fiat. Het gros van de ondernemers in de binnenstad is echter ondervertegenwoordigd in de VOS en blijkbaar werd hun stem niet gehoord. Ook rijschoolhouders zagen het zwerk drijven en keken al met een voorzichtig oog richting Leeuwarden.

Door GBTL werd om die reden een motie ingediend met de boodschap dat het plan heroverwogen moest worden in samenspraak met de direct betrokkenen. Dus…geen afstel maar uitstel maar wel op een democratische wijze!

Wij kregen met deze motie slechts steun van de FvD en de Volkspartij in Nederlands Belang hetgeen teleurstellend mag worden genoemd. Teleurstellend omdat juist bepaalde partijen hoog van de toren blaasden dat zij het ook niet eens waren met de procesgang. Maar ja…’Sizzen is neat, dwaan is in ding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *